Ako som dovolenkovala na priezračnej Sicílii 1/2

3. července 2014 v 19:40 | StandyB |  ZO ŽIVOTA
Keďže donedávna, ako jediná z rodiny som Taliansko ešte nenavštívila, (veľmi ma to nelákalo kvôli Rímu a jeho abnormálnemu množstvu holubov :D) som to napravila týždennou spoznávacou dovolenkou na ostrove v Stredozemnom mori nachádzajúci sa na juhu Talianska. S drahým sme to stihli ešte v relatívnom pokojnom období a vybrali si tak voľno v strede júna, keď počasie nie je ešte agresívne teplé. Hoc klíma na Sicílii ma vyviedla z omylu. :D

(Katedrála)


Naša cesta začala vlakom do nášho hlavného mesta Bratislava, odkiaľ sme leteli na letisko mesta Trapani a odtiaľ sme sa autobusom presunuli do hlavného mesta Palerma, kde nás už čakala Ľubková sestra. Kvôli nám si zobrala voľno a naplánovala nám nezabudnuteľnú dovolenku.

(Mondello)

Prvou zastávkou, hneď po vybalení, bolo Mondello, ktoré je súčasťou mesta Palerma. Pôvodne to bola malá rybárska dedina. V roku 1912 sa stalo sídlom vysokej buržoázie a aristokracie. Šľachta mesta si vybudovala exkluzívne vily v štýle secesie a záhrady prírodných krás. Koncom 19. storočia sa z nej stala obľúbená turistická destinácia. Pláž olemujú stánky s občerstvením a búdky na kľúčik, kde si môžete počas kúpania odložiť veci. Vo večerných hodinách to žije veľkým počtom ľudí, rôznej vekovej skupiny. Túlaví psi sú bežnou rutinou na Sicílii. Sú krotkí a vyvalení na chodníkoch s absolútnym nezáujmom, a ľudia ich pekne obchádzajú. Po prechádzke po okolí sme sa zastavili v reštaurácii na aperitív, ku ktorému si môžete dať "malé" občerstvenie. Pýtam sa na to občerstvenie Ľubkovej sestry a ona mi rukou ukazuje bufetový stôl plný dobrôt. Môžete obrátiť niekoľkokrát, a veru sme s Ľubom tak aj urobili, keďže sme po cestovaní poriadne vyhladli. Z dobrôt spomeniem mamine obľúbené bruskety, ktoré si vychvaľovala a potom robievala aj doma, ale originál som musela predsa ochutnať a bolo to ešte lepšie. Ďalej chutný kuskus so zeleninou, rôzne šaláty, bôb (ako by dvojnásobne zväčšená zelená fazuľka), pizzovníky, arašidy, chipsy :D a neidentifikovateľné kocky, ktoré boli veľmi chutné.

(Aperitív a tzv občerstvenie :D)

Druhý deň sme strávili v meste Palermo. Vystrojený foťákom a ľahkým oblečením sme vyrazili na svoju púť. Prvou zastávkou boli raňajky. Pre Sicílčanov stačí malá káva (menšia ako picolo), ktorá dáva zabrať svojou silou a horkosťou a niečo sladké pod zub. Raňajkuje sa zásadne vonku, mimo domu. Keďže ráno si asi ťažko napečiete croissant s pistáciovým krémom, ktorý sa stal mojim najobľúbenejším pečivom počas celého pobytu. Predstavte si pistáciový krém takej konzistencie ako nutela. Chuťovo je báječný, nedotieravo sladký a taký zelený :D. A v tom croissante je ho tam požehnane. Vráťme sa však na zem, resp. k článku :D.


Na výber je z množstva rôznych sladučkých pochúťok aj keď slaných veci je na vyber tiež dosť, ale základ predstavuje káva a sladká energia (croissant s rikotou a čokoládou, pečivo s hruškami....atď ) až do času obeda. Potom sme pokračovali po kľukatých uličkách na tržnicu Capo, kde sa zdržiavajú alebo skôr schovávajú mafiáni. Po upozornení aby som dávala pozor koho fotím sme sa vybrali popri výstavných morských prišerkách ako chobotnice a sépie, ktoré nevyzerali dvakrát lákavo a slimáky, ktoré sa predávali za osem eur za kg.

(Tržnica Capo)

Žive sa tam pohybovali po sebe. No ale vážne, kúpili by ste si slimáky a pripravili si ich u seba doma ? Potom sme postupovali ďalej po meste, kde sme míňali fontánu hanby - Piazza Pretoria.


Po návšteve botanickej záhrady sme ochutnali Arancini - ryžové guličky v trojobale, ktoré sú plnené mäsom a omáčkou, prípadne mozzarelou a šunkou alebo šampiónmi. Ja som dala na klasiku s mäsom a hráškom. Chutilo mi to ako naše domáce rizoto.

(Quattro Canti)

Po výdatnom obede :D sme si dali dlhú prechádzku okolo prístavu, kde sme natrafili na opaľovacie postele pre verejnosť. Bol to taký zvláštny výjav, keď som zahliadla jedného týpka, ktorý si vyzliekol elegantnejšie oblečenie a aj s kufríkom opretým o tzv. posteľ si dal šlofíka na pražiacom slnku. Potom sme sa rozhodli vrátiť sa do mesta, kde sme sa prechádzali po cestičkách, ktoré ústili do štvor ramennej križovatky s názvom Quattro Canti, čo v preklade znamená 4 spevy, ktorú priestorovo obklopujú architektonické sochy. Ide o tzv. osemuholník tvorení štyrmi budovami. Tieto budovy sú trojposchodové a v každej je určitá socha. Jedno poschodie prestavuje 4 ročné obdobia. Ďalšie poschodie predstavujú rieky a to tretie poschodie patrí patrónom miest.

(Opaľovacie postele)

Neskôr sme sa osviežili ľadovým čajom s príchuťou citrusu a rezervovali miesto vo vychýrenej pizzerii Ristorante ako slávnostnú večeru. Keď nastal čas večere, na ktorú sme sa aj patrične obliekli sme dorazili k reštaurácií, kde ľudia stáli v rade. Už len tento nevídaný jav ma utvrdil v tom, že to musí byť naozaj vychýrené miesto, kde dobre varia a pečú výbornú pizzu. Dlho som si nevedela objednať a nakoniec som si nechala poradiť a ochutnala tak pizzu s baklažánom. Cesto bolo tenké, jemné, a na tých správnych miestach chrumkavé. Proste mňam :).


Doprava v Palerme
Čo by som to bola za dopravnú inžinierku, keby som nespomenula katastrofálny situáciu dopravy v Palerme? Mám pre vás pár odporúčaní: Ak by ste sa chceli presťahovať do Palerma, kúpte si maličké auto s automatickou prevodovkou (fiat, mini cooper :D, seat ibizu,....), skúter alebo bicykel. Cesta nemusí mať vodorovne značenie pre jazdné pruhy, dôležité je, že počet pruhov je toľko, koľko vozidiel sa zmesti na šírku cesty. Neočakávajte logické zaradzovanie do užšej cesty (väčšinou sa uplatňuje striedavé do jedného jazdného pruhu). V Palerme to proste tak nefunguje. Ak sa nebudeš tlačiť, tvoja smola. Svetelná signalizácia pre chodcov má aj oranžovú farbu a pre vozidla pre zmenu ju ani nerozsvecujú. Automatickú prevodovku odporúčam pre tých, ktorý jazda výlučne len po Palerme. Brzda a plyn je pri takejto doprave to najpodstatnejšie, kde sa ešte budeme zaoberať prevodovkou. Na to nie je čas. Využili by ste max. rýchlostný stupeň 1, 2 a 3. Chodci sa výberu na cestu kedykoľvek a doslova sa prechádzajú na druhú stranu. Priechod pre chodcov? Načo :D.

(Obdivuhodné korene fikusa v Botanickej záhrade)

Prvé moje kúpanie bolo v Mondellu, ktoré som už v úvode spomínala. Charakteristické pre toto čarovné miesto sú piesočnaté zátoky, ktoré sa viažu na dva výbežky Monte Gallo a Mount Pellegrino pobrežia bieleho piesku. A my sme sa vybrali na miesto bieleho piesku. Po prvotnom nadšení som vytriezvela, keď som ponorila nohy do vody. Bola veľmi studená. Tak sme sa s Ľubkom radšej venovali skúmaniu okolia. Ako sú ryby, raky a podobne. Trochu sme chytali bronz a presunuli sa potom na lepšie prístupnú pláž, kde som sa odvážila do vody aj ponoriť a zaplávať si.

(Brioška)

Celkovo sme strávili deň leňošením a kúpaním. Neskôr sme sa presunuli opäť do centra mesta a zašli na briošku s pistáciovou zmrzlinou poliatou čokoládou. Brioška je vlastne také hladké sladké pečivo v tvare buchty do ktorej vám dajú obrovskú kopu zmrzliny. Po neskutočne dobrom dezerte, ktoré som nezvládala dojesť, keďže predtým sme jedli mozzarelu a prošuto, sme si posedeli pri opere Teatro Massimo, ktoré je viac než známe fanúšikom filmu Krstného otca.

(Teatro Massimo)

Tre Fontane bolo po zvyšok nášho pobytu naším druhým domovom. Bolo to aj strategické miesto pre naše večerne výlety. Tre Fontane je mestečko plné letných domčekov, ktoré slúžia práve na letnú sezónu, kde sa ľudia presťahujú zo svojich obydlí a užívajú si more počas najteplejších mesiacov. Keďže Ľubková sestra sa vydala za Taliana, mali sme možnosť zoznámiť sa s ním a jej svokrovcami, ktorí ani zamak nerozumejú angličtine, kde to ešte Slovenčine. Jazyková bariéra proste robí divy. Ešte že nám Ľubková sestra robila prekladateľku.

(pláž v Tre Fontane)

A tak nás svokrovci privítali vo svojom letnom domčeku ako sa patrí. Pripravili nám vychýrené špagety s paradajkovou omáčkou. A uctili si nás drahšou delikatesou, ktorou sú krevety. Bola to moja prvá skúsenosť s týmito červenými tvorami. Pitvať ich bolo celkom ľahké, ale žeby sme sa nejako z toho najedli :D? Neporiadku po nich zostalo, ako keby sme ich zjedli tucty. Svokor nás učil aj cicať krevetie mozgy, čo som ja striktne odmietla.

Stravovanie a stolovanie
Obed býva okolo 13.00 aj neskôr, ktorý pozostáva, ak to správne rátam, zo 6 chodov. Začíname cestovinami a omáčkou. Druhý chod bolo zvyčajne rybie mäso a pečivo. Tretí chod bolo sezóne ovocie a na záver smotanová, čokoládová alebo oriešková zmrzlina. Piaty odchodový chod káva. Šiesty chod poobedná siesta. Pritom teple nás ťahalo spať. Zdriemli sme si aspoň na tú hodinku. A čo sa týkalo večere. Bola podobná ako obed :) a podávala sa medzi tou 8 a 9 hodinou. S tým rozdielom, že siesta už bol výdatný spánok.


Čo sa týkalo stolovania, používali sa plástové taniere a plastové poháre. Keďže voda je na Sicília drahá oplatí sa viac používať plast, ktorý sa rovno aj s neporiadkom vyhodí. Aj keď samozrejme pri vznešenejších akciách sa používa tanierový servis.

(Náš plážový domček v Gréckom štýle)

Náš plážový domček bol od mora ani nie pár metrov. Piesočnatá pláž bolo v tom období súkromná. Počet minimálny a ten pokoj náramne som si to užívala. Opaľovanie a naťahovanie sa s mojim drahým. Dokonca sme zažili tu správnu romantiku. Pri šume mora za splnu mesiaca. Ja a Ľubko na prechádzke po pláži v letných nohaviciach sme si užívali vzduch a ľahký vietor vo vlasoch. Cítila som sa šťastná a milovaná.
 


Komentáře

1 Polly | Web | 3. července 2014 v 20:04 | Reagovat

nedockavo som cakala na report z dovolenky a nesklamal ma!! velmi poucine a zavideniahodne :D, ale tie krevetky neviem, ci by som zjedla :D a pizza!! chyba mi talianska pizza - tiez ma udivilo aka je lahka a neprekombinovana...

2 Sandy | 3. července 2014 v 21:32 | Reagovat

Jedlooooo :-P tými obrázkami si mi narobila také chuťky, že som ešte hladnejšia, ako som bola :D A najlepšie, že ak chcem jesť, teraz si musím najskôr všetko navariť, lebo mi už nič nezvýšilo :D Nechceš mi poslať kúsok pizze cez internet? :D
Článok je inak veľmi pekný, vidím, že ste mali naozaj vydarenú dovolenku :-) A dúfam, že ešte pribudnú nejaké fotky mora, ja som stále len pri bazénoch a tá pravá "slaná voda" mi dosť chýba... :-)

3 StandyB | 3. července 2014 v 22:37 | Reagovat

[1]: ani nevieš ako si ma potešila :) usilovne pracujem na pokračovaní....robila som si na výlete poznámky aby som na nič nezabudla...bolo toho naozaj veľmi veľa :) a vrelo odporúčam...Sicília stoji naozaj za to :)))

[2]: :D pribudnú nič neboj :) bolo azurovo nádherné :) tak sa tam aspoň na jeden deň vrátiť :) snaď si nejako pochodila s jedením :))) keby sa dalo hneď pošlem :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Vyhlásenie: Každý článok na tomto blogu je mnou tvorený, upravovaný a nie kopírovaný! Ku každému článku uvádzam zdroj. Nikto nemá právo ma osočovať a obviňovať z plagiátorstva.